Voiko lääkärini suositella kiropraktista hoitoa?
et tarvitse lääkärin lähetettä tullessasi kiropraktikolle. Yhä useampi lääkäri tietää jo kiropraktiikan tehokkuuden esimerkiksi alaselän ja niska hartiaseudun särkyjen hoidossa.
Kauanko paranemiseni kestää?
paranemisesi nopeuteen vaikuttavat useat eri tekijät: kivun aiheuttaja, kauanko vaiva on sinulla ollut, se miten aktiivisesti ja säännöllisesti noudatat hoitojakson aikana saamiasi ohjeita ja kehosi kyky parantua. Kiropraktikko kertoo sinulla arvionsa huomioiden kaikki mainitut seikat.
Mistä napsahtava ääni syntyy?
nivelpussista vapautuva paine aiheuttaa ’napsahtavan’ äänen. Äänellä ei ole hoidossa olennaista merkitystä.
Sattuuko hoito?
koulutuksen saaneen kiropraktikon antama manipulaatiohoito ei ole kivuliasta. Lihaskäsittely saattaa antaa samoja tuntemuksia kuin hieronnassa.
Hoidetaanko kaikkia potilaita samalla tavalla vaivasta riippumatta?
hoito on potilas ja tapaus kohtaista. Kiropraktikko soveltaa hoitoa niin potilaan iän kuin vaivan mukaan.
Olisiko perheeni muiden jäsenten syytä käydä kiropraktikolla?
kiropraktiikkaa pitäisikin käyttää ennaltaehkäisyyn kaiken ikäisillä. Kiropraktikolla on hyvä käydä tarkistuttamassa ja huoltamaansa selkäänsä vaikkei kärsisikään kivusta. Aivan kuten hampaita hammaslääkärillä.
Mikä on kiropraktikon koulutus?
Koulutus kiropraktikoksi vaatii vähintään neljän vuoden yliopisto koulutusta ulkomailla, sillä Suomessa ei ole koulutusta. Kaikki ovat myös terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen rekisteröimiä sekä Suomen kiropraktikkoliiton jäseniä.
Onko kiropraktikolla käynti turvallista? Entä jos selkäni on leikattu aiemmin?
koulutetun kiropraktikon antama hoito on turvallista. Kiropraktikot ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen ja tunnistavat sairaudet, jotka vaativat lisätutkimuksia tai hoitoa muualla. Aikaisempi kirurginen toimenpide selässä ei estä kiropraktista hoitoa.
Miksi minun pitäisi palata vastaanotolle, vaikka olen jo kivuton?
vaikka kipu on hävinnyt monissa tapauksissa vaivan uusiutumisen ehkäiseminen vaatii jatkohoitoa/seurantahoitoa. Mikäli elämäntyylisi esimerkiksi säilyy entisellään vaivasi saattaa uusiutua hyvin helpostikin.
Teenkö väärin, kun ”naksauttelen” itse itseäni esimerkiksi niskasta?
useimmiten kyllä: Et aina pysty kontrolloimaan liikkeitäsi itse ja tilanne saattaa pahentua. Konsultoi kiropraktikkoa ja kysy häneltä tarkempia neuvoja.
Onko kiropraktiikan tehokkuudesta ja toimivuudesta olemassa tieteellisiä tutkimuksia?
kyllä on ja paljon. Niitä on tehty etenkin alaselän ja niskan vaivoista. Uusin tutkimustieto vahvistaa käsitystä kiropraktiikan tehokkuudesta.