Toisin kuin monesti luullaan, kiropraktiikka ei ole vain selän ”niksauttelua”. Kiropraktiikka koostuu monipuolisista hoitomuodoista, joissa käsitellään muun muassa lihaksia. Selkärangan hoito kiropraktiikalla auttaa monissa sellaisissakin vaivoissa, joissa oireet tuntuvat kaukana selästä. Mikäli et ole varma onko kiropraktiikka oikea hoito vaivaasi, ota yhteyttä ja kysy!
Hermosto
Hermosto säätelee kaikkia elintoimintoja. Näin ollen optimaalinen hermoston toiminta on hyvinvoinnin perusta. Hermot saavat alkunsa aivojen jatkeena olevasta selkäytimestä. Hermojuuret selkäytimestä kulkevat nikamien välistä ja niiden nivelien välittömästä läheisyydestä. Jos selkärangan nikamat ja nivelet eivät toimi normaalisti, paikalliset hermot ja ympäröivät kudokset ärsyyntyvät ja aiheuttavat lihasten jännitystä ja kipua. Nikamien toimintahäiriö saattaa saada alkunsa esimerkiksi viattomankin tuntuisesta tapaturmasta kuten esimerkiksi liukastumisesta. Myös toistuvat ja yksipuoliset työasennot ja huono ryhti voivat aiheuttaa häiriöitä rangassa. Särky itsessään toimii vain herätyskellona jota ei ole suositeltavaa yrittää vaimentaa särkylääkkeillä tai ’oppia elämään’ sen kanssa. Tärkeintä on korjata säryn todellinen aiheuttaja. Tähän kiropraktinen hoito pyrkii.
Kiropraktiikka helpottaa oireita hoitamalla niiden syitä
Kiropraktiikka ei helpota vain oireita, vaan keskittyy kokonaisvaltaisesti hoitamaan niiden syitä. Kiropraktiikka auttaa myös eri elämänvaiheiden tuomien vaivoihin.
Päänsärky
Päänsäryt ovat hyvin yleisiä ja niiden syyt ovat moninaiset. Sama henkilö voi kärsiä useasta erityyppisestä ja eri syystä aiheutuvasta päänsärystä.
Henkinen ja fyysinen stressi saattaa johtaa jännityspäänsärkyyn. Sen aiheuttaa usein niskan ja hartiaseudun lihasten jännitys, jonka kiropraktikko pystyy poistamaan.
Migreeni on päänsärky, joka saattaa kestää jopa päiviä. Sen lisäoireina voi esiintyä huimausta, pahoinvointia ja näköhäiriöitä. Kaularangan alueen hermojen ärsyyntyminen on osasyy migreeneihin. Kallonpohjan lihasten kireys usein pahentaa tätä ärsytystä.
Kiropraktikko on koulutettu löytämään päänsärkyjen syyt. Hän antaa asianmukaista hoitoa ja ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai –hoitoon muualle. Kiropraktiikassa hoito koostuu tarkoin määritellyistä kaulanrangan ja rintarangan käsittelyistä, joilla poistetaan nivelten ja pehmytkudosten jännitykset. Hoitosuunnitelma sisältää myös kotihoito-ohjeet. Päänsärkyihin usein määrättävät särkylääkkeet eivät paranna päänsäryn varsinaista syytä. Ne antavat vain hetkellisen avun.
Niskakivut
Moni viettää yhä enemmän aikaa istuen, tietokoneen parissa työskennellen tai muuten yksipuolisissa asennoissa. Tämä saattaa aiheuttaa ryhtivirheitä ja niska-hartiaseudun jännitystä, jotka puolestaan voivat johtaa pään, niska-hartiaseudun ja alaselän särkyyn.
Pitkä virheellinen asento ja lihasjännitys saattavat ärsyttää myös kaularangan niveliä. Ärsytys voi johtaa ns. heijastavaan särkyyn tai tuntohäiriöihin ( pistelyä tai puutumista esimerkiksi käsissä ). Edellä mainittujen oireiden ilmetessä kannattaa varata aika kiropraktikon vastaanotolle.Niskan retkahdus ( whiplash ) on termi, jolla kuvataan tapaturman aiheuttamaa niskan äkkinäistä liikettä eteenpäin taivutuksesta voimakkaaseen taaksepäin taivutukseen. On arvioitu, että 85% kaikista niskaan kohdistuvista tapaturmista johtuu moottoriajoneuvo- onnettomuuksista ( Scofferman, Spine; Vol 19 1994 no.9 ). Tällaiseen tapaturmaan joutuneista henkilöistä noin 50% kärsii huomattavista oireista jopa kahdeksan kuukauden kuluttua onnettomuudesta ja lievemmistä oireista vielä kahden vuoden kuluttua ( Palmer and Raymaker Injury: British Medical Journal 1993 p. 75-78 ). Jos olet ollut onnettomuudessa, sinun kannatta hakeutua kiropraktikon vastaanotolle. Vaikka lääkäri ja ensiapuyksikkö ovat jo tarkastaneet murtumat ja muut vakavammat vammat, niskasi nivelet ja lihakset saattavat olla vaurioituneet.
Selkäkivut
Lähes jokaisella on selkä joskus niin kipeä, että liikkuminen on vaikeaa ja epämiellyttävää. Selkäkipu on yksi yleisimpiä sairauspoissaolojen syitä ja kansantaloudellisesti merkittävä ongelma. Selkäkipuja aiheuttavat muun muassa:
– Väärä nostotapa
– Huono ryhti
– Huono sänky tai työistuin
– Urheilu- ja muut vammat
– Stressi
– Raskaus
– Kulumat
Iskias on termi, jolla kuvataan alaselästä aina jalkaterään asti ulottuvaa kipua. Jos jalkakivun syynä ei ole alaselän ongelma, kipu on yleensä jalan lihaksista tai nivelistä lähtevää ns. heijastuskipua.Välilevyt toimivat iskunvaimentimina selkänikamien välissä. Välilevyt koostuvat pehmeästä sisäosasta ja kovemmasta ulkokuoresta. Välilevyn pullistumassa pehmeämpi sisäosa työntyy kovempaan ulkokuoreen. Kun sisäosa työntyy ulkokuoren läpi, on kyseessä välilevyn repeämä. Pullistuma/repeämä voi aiheuttaa tulehduksen , puristaa selkäydintä tai hermojuurta ja näin aiheuttaa voimakasta kipua selässä ja jalassa. Kiropraktikon hoito palauttaa selän toiminaan mahdollisimman normaaliksi ja mahdollistaa näin paranemisen.
Huono ryhti ja stressi aiheuttavat usein alaselässä lihaskireyttä ja nivelten ärsytystä. Kiropraktiikassa käytetään kiropraktista manipulaatiota saadakseen nivelet toimimaan normaalista ja pehmytkudostekniikoita helpottaakseen lihaskireyttä.
Raajojen kivut
Raajojen kipu ja puutuminen johtuu usein selkärangan ongelmista. Huono ryhti aiheuttaa usein näitä ongelmia. Useimmiten kipu on ns. heijastuskipua, joka johtuu lihaksissa olevista trigger- eli kipupisteistä. Kipu tuntuu tällöin epämääräisenä särkynä. Kiropraktiikassa selvitetään ja korjataan trigger-pisteiden syyt, eikä tyydytä hoitamaan pelkästään oireita.
Joskus, kun kipu ja puutuminen on vakavampaa ja kipualue tarkempi kuin heijastuskivussa, syynä saattavat olla erilaiset hermojen pinnetilat. Pinnetiloja aiheuttava välilevyn pullistumat, lihaskireydet, nivelten toimintahäiriöt, kudoskasvaimet, sekä vammasta johtuvat turvotukset ja murtumat. On tärkeää selvittää pinnetilan syy, jotta potilaalle voidaan tarjota paras mahdollinen hoito ja lähettää hänet tarvittaessa esim. röntgenkuvaukseen.
Urheiluvammat
Kun aloitat uuden lajin johon kehosi ei ole ehtinyt tottua, vammojen ja tapaturmien riski kasvaa. Lihasrevähdykset ja nivelsiteiden venähdykset ovat urheiluharrastuksissa yleisiä. Huonosti hoidettuina ne saattavat aiheuttaa pitkäaikaisia vaivoja ja huonontaa tuloksia.
Muista, että työpäivän jälkeen väsymys lisää harjoituksissa ja niiden jälkeen syntyvien tapaturmien riskiä. Ennaltaehkäisy vaatii perusteellisen alku- ja loppuverryttelyn, erityisesti silloin, kun harrastaa nopeita liikkeitä sisältäviä lajeja.
Kiropraktiikka pyrkii palauttamaan ja ylläpitämään kehon maksimaalisen toimintakyvyn. Kiropraktikko ei käytä apuna lääkkeitä, eikä turvaudu kirurgisiin toimenpiteisiin, joten hoidolla ei ole haittavaikutuksia. Monet huippu-urheilija saavat kiropraktista hoitoa juuri ennen kilpailusuoritusta. Säännöllinen kiropraktinen hoito harjoituskauden aikana mahdollista maksimaalisen harjoitustehon saavuttamisen.
Raskaus, vauvat ja lapset
Raskauden aikana naisen ruumiissa tapahtuu paljon muutoksia. Hormonaaliset muutokset muun muassa tekevät lihakset ja nivelsiteet joustavammiksi. Kasvava vatsa muuttaa ryhtiä. Kaikesta tästä aiheutuu pää-, niska-, hartia-, selkä- ja jalkakipuja.
Kiropraktiikka tuo helpotusta oireisiin. Sen ansiosta myös lantio toimii mahdollisimman hyvin sekä ennen synnytystä että sen aikana ja jälkeen. Kiropraktikkosi neuvoo myös oikeat nosto- ja kantotavat, samoin miten saat vartalon kuntoon raskauden jälkeen.
Synnytys saattaa olla traumaattinen sekä äidille että lapselle. On hyvä ajatus viedä vauva kiropraktikon tarkastukseen jo ensimmäisen elinvuoden aikana, jolloin voidaan varmistaa, että lapsi kasvaa ja kehittyy mahdollisimman normaalisti. Kun lapsi aikanaan nousee seisomaan ja lähtee kävelemään, kaatumiset ja törmäilyt voivat vaikuttaa kehittyvään selkärankaan.Lapsi saattaa kärsiä myös pää- ja selkäkivuista. Paitsi niihin kiropraktiikasta saattaa olla apua myös käsi- ja jalkakipuihin, kasvukipuihin, toistuviin tulehduksiin, hengitysvaikeuksiin, ylivilkkauteen, vuoteen kasteluun sekä uni- ja syömis- ongelmiin.
Ikääntyminen
Kulumat ja nivelrikot syntyvät kun luunpäätä suojaava rusto kuivuu, ohenee tai häviää kokonaan pois. Niveltä koossa pitävät nivelsiteet ja jänteet alkavat myös heikentyä ja menettämään elastisuuttaan. Tällöin niveleen alkaa syntyä luupiikkejä, jäykkyyttä ja kipua. Epätavallisessa rasituksessa ollut tai esimerkiksi urheilutapaturmassa loukkaantunut nivel kuluu yleensä tavallista nopeammin.
Vaikka kulumista ei voi peruuttaa, on sen kehitystä mahdollista ja syytäkin hidastaa säännöllisellä hoidolla, joka auttaa myös kuluman aiheuttamaan kipuun. Tämä tapahtuu pitämällä nivelet liikkuvana. Kuluma ei aina alkuvaiheessa aiheuta oireita, mutta altistaa selkärangan toiminnallisille häiriöille.